Smoking, rokkostuum of jacquet

WAT WORDT WANNEER GEDRAGEN?

Etiquette

Bij gelegenheden met een officieel karakter mag  weer kleding met stijl en karakter worden gedragen. Geen strakke etiquetteregels, maar prettige maatschappelijke omgangsvormen is de inspiratiebron voor het dragen van de juiste kleding op het juiste moment. Het schept sfeer. Het dragen van traditionele gelegenheidskleding is een gevolg van onze huidige drang naar nostalgie.

Smoking

Tijdens een bal, diner-dansant of ander formeel avondfeest, draagt men na 18.00 uur een smoking met bij voorkeur een zwarte strik en zwarte lakschoenen. Bij een zeer officieel gala is een rokkostuum met wit vest en een witte strik de beste outfit. Smokings worden ook steeds vaker bij bruiloften gebruikt.

De dresscode heet in dit geval Black tie of cravate noire, wat letterlijk ‘zwarte das’ betekent, ondanks dat dragen mannen een zwarte strik.
Gezelligheid kent geen tijd, dus horloges zijn niet toegestaan op een Black tie evenement.

De naam smoking komt oorspronkelijk van het Engelse smoking jacket. Na het diner trokken de heren zich terug om een sigaar te roken, hierbij werd het dinner jacket ingewisseld voor het smoking jacket. Zo kwam er geen rooklucht in de nette kleding. Hierna werd het jasje weer verwisseld voor het dinner jacket. In het Engels wordt het geen smoking genoemd, zoals in veel andere talen wel het geval is. In Engeland wordt er gesproken van een dinner jacket, in de VS spreken ze van een tuxedo.

Rokkostuum

Een rokkostuum wordt gedragen bij een zeer officieel gala of banket, white tie, ‘decorations’ of ‘cravate blanche’ is dan ook de meeste formele dresscode die er bestaat.

De enige gelegenheid waarbij een rokkostuum overdag gedragen wordt is een promotie aan een hogeschool of  universiteit, hierbij dragen de promovendus en paranimfen een rokkostuum met zwart of wit vest, afhankelijk van de gebruiken aan de desbetreffende Universiteit. Geen pochet wordt er tijdens de promotie gedragen. Voor de daarna te houden receptie en eventueel diner wordt het zwarte vest vervangen door een wit. Bij deze laatste feestelijkheid kan wel een pochet. Een horloge is ook hier een taboe.

Als u uitgenodigd wordt voor een evenement met als dresscode ‘white tie’ maak dan niet de vergissing om een zwarte strik te dragen. Deze worden bij dergelijke gelegenheden namelijk door het bedienend personeel gedragen.

Jacquet

Een jacquet of morning coat wordt alleen overdag gedragen (nooit na zonsondergang), tijdens bijvoorbeeld een huwelijk of begrafenis. Tijdens belangrijke en officiële uitvaarten wordt een jacquet zonder pochet gedragen.

Het jacquet bestaat uit een jas met lange panden achter en voor rond uitlopend, een vest en een grijs gestreepte pantalon.

Tot de jaren ’30 van de vorige eeuw was het ook voor mannen heel normaal om zich minimaal drie keer per dag om te kleden. Bij het ontbijt en voor de zonsondergang werd er een jacquet gedragen. Het woord Jaquet is ontstaan vanuit het Franse woord Jacquette, wat jasje betekent.

Tenue de ville

Tenue de Ville betekent letterlijk: kleding die naar de stad gedragen wordt en wordt daarom stadskledij genoemd. Deze dresscode wordt vaak gedragen bij bruiloften, openingen, buitenfeesten of strandfeesten. Tenue de ville is een nette dresscode die vooral overdag voorkomt, maar is niet te chique.

Deze dresscode is erg aan tijdsgeest en interpretatie onderhevig. Er staat vast dat het gaat over nette kleding voor overdag, maar in de loop der tijd is dit natuurlijk elke keer op nieuw ingevuld. Bijvoorbeeld 50 jaar geleden werd er onder nette kleding voor overdag iets heel anders verstaan dan nu.

De dresscode Tenue de Ville komt uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde voor buitenshuis, de tijd dat mode steeds vaker op straat gedragen werd.

Weet u waarom bij een colbert of vestje vaak de onderste knoop openblijft?
Hiervoor moeten we een stuk terug in de tijd, naar Koning Edward VII (Engeland). Er gaat een gerucht dat hij erg van een borrel en lekker eten hield, daardoor werd hij zo dik dat hij niet meer in zijn gilet paste. Hij liet daarom voortaan de onderste knoop open, zodat het er beter uitzag en het comfortabeler zat. Steeds meer mannen namen dit over, uit respect voor de koning. Vandaag de dag lopen we er nog steeds zo bij.
Het kostuum zoals we die nu kennen, heette vroeger een ‘lounge suit’. Dit pak werd in 1906 geïntroduceerd en werd erg populair. Ook hierbij hield Edward het onderste knoopje open. Dit werd massaal overgenomen door de Engelsen.

Tegenwoordig zijn gilets en jasjes zo ontworpen dat de onderste knoop open kan blijven, zonder dat het de fit van het kostuum verstoord.