Stoffen en materialen   

Een van de meest bekende stoffen huizen voor kostuum stoffen is Holland and Sherry. 

Zij maken werkelijk prachtige kostuum stoffen, natuurlijk van de beste ruwe materialen. Deze worden op vakkundige wijze verwerkt. Hierdoor onstaan de meest luxueuze kostuum stoffen. Graag geven wij een korte uitleg over de meest voorkomende materialen die gebruikt worden als grondstof voor deze prachtige stoffen.

Garens gesponnen uit dierlijk haar hebben unieke eigenschappen. Bovendien een zeer groot aandeel in de, met name Britse, textiel industrie.

kostuum stoffen

Gedurende de 19e eeuw vestigde het Britse Yorkshire zijn naam als het centrum van de internationale wolhandel. Samen met enkele andere gebieden in Groot Britagne, die gespecialiseerd waren in Tweeds en andere wevingen, werd industrieel Groot Britagne de grootste textiel producent ter wereld. Zij vervaardigen de mooiste kostuum stoffen.

In de bloeiperiode van het koninkrijk van Koningin Victoria werden nieuwe ruwe materialen geïmporteerd vanuit de Britse koloniën naar de fabrieken in Groot Britagne.

Angora Geit

Mohair

Mohair is het haar van de Angora geit. Het is onderscheidend van wol doordat het een andere vezelstructuur heeft. Het hangt in krulletjes en is zeer fijn, zacht en zijde-achtig . Niet te verwarren met de wol van het angora konijn.

De naam Angora vindt zijn oorsprong in de naam van de provincie “Angora”, in Turkije. Daar worden deze geiten al eeuwen gehouden. Er wordt beweerd dat deze geiten afstammelingen zijn van de Cashmere geit. Om de beste kwaliteit Mohair vezels te bewerkstelligen, moet de vacht alleen van geiten onder de 8 jaar oud komen. Bij geiten boven 8 jaar wordt het haar te grof. De eerste scheerbeurt van de Angora geit levert “Kid Mohair” op. Omdat het de eerste, jonge haren bevat is deze vacht over het algemeen het zachtst.

Mohair is het meest duurzaam van alle dierlijke garens. Met een natuurlijke glans en resistentie voor vuil en kreukels. Angora geiten gedijen het beste in leefgebieden op grote hoogte. Met een warm klimaat, groene weides om te begrazen en veel fris water.

Net als wol, kan Mohair gesponnen en getwist worden. Een kostuum gemaakt van Mohair heeft een cleane, uitstraling en een fijn knisperige grip. Doordat de natuurlijke eigenschappen van Mohair ten volle worden benut, onstaat er een levendig en helder karakter. Mohair kostuums zijn licht van gewicht en zijn enorm sterk en blijven lang mooi. 

Merino Schaap

Merino wol

Het Merino schaap is het schapenras met de grootste economische invloed ter wereld, geprezen om zijn wol. “Superfine Merino” schapen worden als de schapen gezien met de fijnste en zachtste wol. Merino schapen produceren een schone, witte vezel ideaal om in heldere en frisse kleuren te verven, terwijl de lange vezel tot het beste garen gesponnen kan worden, waarvan weer de beste stof geweven kan worden en waarvan uiteindelijk de kleermaker het mooiste pak kan maken.

De wol heeft karakteristieke krimp- en elasticiteits- eigenschappen, welke een ongeëvenaarde stijl, uitstraling, souplesse, comfort en performance geven aan degene die het draagt. De grip is exceptioneel zacht en voelt zeer fijn aan, zoals geen andere stof dat doet.

Honderden jaren zijn kuddes Merino schapen exclusief eigendom geweest van het Spaanse koningshuis en de rijke adel. Koning Alfonso van Spanje stelde vanaf de 14e eeuw, voor een periode van 400 jaar, een export verbod voor Merino in, vanwege de enorme waarde van de wol voor de Spaanse economie. In de 18e eeuw gaf de koning van Spanje een aantal van de beste en meest begeerde kuddes aan de machtige heersers in Saksen, Frankrijk en Groot Brittannie. Deze gift van de koning werd uiteindelijk verscheept naar de verste uithoeken van de wereld, waaronder Zuid Afrika, Argentinie en Nieuw Zeeland, alwaar het gekoesterde Merino schaap floreerde.

De  verfijnde en unieke Merino vacht word eens per jaar geschoren en dan onderzocht op Micron (dikte van de vezel), kleur en helderheid, comfort, lengte van de vezel en sterkte, naast ander maatstaven van kwaliteit. De verfijndheid van Merino wol wordt gemeten per Micron; hoe lager het cijfer, des te fijner en beter de kwaliteit.

Cashmere Geit

Cashmere

De Kasjmier geit moet in principe op de koude en droge hooglanden van Centraal Azië, op een hoogte van 3.000 tot 5,000 meter worden gevonden. Hier vandaan reist de wol door India en over de Himalaya naar China. Waar vandaan het gedistribueerd wordt naar weverijen verspreid over de westerse wereld. Cashmere werd het eerst ontdekt door de adel van Victoriaans Engeland. Later werd het één van de meest prestigieuze vezels van de nobele stoffenfamilie.

Door het combineren van lage bulk en hoge loft vezels kunnen de meest comfortabele en warme kledingstukken gemaakt worden die je kunt kopen. In zachtheid, warmte en fijnheid is de Cashmere vezel vergelijkbaar met Vicuña. Cashmere is geschikt voor alle klimaten.  Omdat het hoge vocht absorberende vermogen de stof in staat stelt om in verschillende condities van relatieve vochtigheid zijn isolerende werking te behouden. De fijnste vezels worden verzameld van het zadel van de Kasjmier geit. En geoogst door de vacht van de geit tijdens de de lentemaanden zorgvuldig te kammen. De doeken van Cashmere zijn luxueus met een zachte en verleidelijke grip, een mooie drape en tijdloze uitstraling.